Vestiging: Dordrecht | Aantal medewerkers: 150 |

HVC Groep

Schoner, veiliger en efficiënter

De afvalenergiecentrale van HVC Groep in Dordrecht zet restafval om in warmte en energie. Bij de verbranding ontstaat een restproduct. Een slib dat ontwaterd moet worden, zodat er een minimum aan afval overblijft. Na jaren was het bedrijf toe aan een nieuwe filterpers die dit werk schoner, veiliger én efficiënter zou maken. 

HVC Groep had al jaren een filterpers in gebruik. Die zorgde echter voor een aantal problemen. De filterdoeken moesten ieder jaar vervangen worden: een smerig karwei en bovendien een behoorlijk kostenpost, want gedurende het onderhoud lag de ontwatering van het slib stil. Bovendien had de filterpers last van zogenaamde ‘spuiters’: lekkages waarbij de zwarte slib tussen de filterdoeken doorspoot. Dat was niet alleen vies, maar gezien het type afval ook gevaarlijk. 

Op uitnodiging van directeur Emile Bruschinski van ESEP Milieutechniek hebben we samen een aanbesteding gedaan voor de levering van een nieuwe filterpers. We kozen voor een kwalitatief beter filterdoek met ons gepatenteerde Leaktite-systeem: een combinatie van filterplaten met filterdoeken die eenvoudig en snel te vervangen zijn. Het doek zelf is beter geschikt voor dit type slib dan het oude doek. En de constructie beschermt het doek tegen beschadigingen. 

Inmiddels heeft HVC Groep de nieuwe filterpers al drie jaar in gebruik. De filterpers doet lekvrij zijn werk. Daardoor is er minder slijtage en is de werkomgeving schoner en daarmee veiliger. Leegmaken van de filterpers gebeurt volautomatisch, waardoor de nieuwe filterpers het personeel niet langer belast. Bovendien zijn drie jaar na de installatie de eerste filterdoeken nog steeds in goede conditie: voor HVC Groep een enorme winst en voor ons een mooie bevestiging van de kwaliteit van onze producten.