Vestiging: Maastricht | Aantal werknemers: 550 (2020) |

Koninklijke Mosa

Partners van het eerste uur

“Koninklijke Mosa was de eerste klant die ik als kersverse medewerker van B.V. Handelsmaatschappij ‘Limburg’, de voorloper van Limburg Filter, bezocht”, vertelt Frank Kruip. “Op 5 april 1992, een maandagochtend, hadden mijn vader en ik een afspraak over de levering van filterdoeken bij Mosa aan de Meerssenerweg in Maastricht. Samen met John Allerton, vertegenwoordiger van filterdoekleverancier G.H. Heath Ltd. uit Stoke-on-Trent (UK).”

Mosa is op zoek naar nieuwe doeken voor de glazuurafval- en kaolien-filterpersen als Frank voor het eerst bij het bedrijf binnenstapt. Kaolien is een zuivere, witte klei die onder andere wordt gebruikt voor het maken van porselein. Er is een speciaal filterdoek voor het filtreren van de kleipap tot de gewenste kneedbaarheid. Voor het ontwateren van glazuurafvalslib wordt een ander type gebruikt. Frank: “De doeken die John voorstelde, werden ook gebruikt bij beroemde firma’s zoals Wedgwood en Royal Doulton.”

Van filterdoeken en filterpersen weet Frank op dat moment nog helemaal niets. In zijn eerste werkweek rijdt hij met John Allerton kriskras door Nederland om nieuwe klanten te bezoeken. John vertelt hem alles over filterdoeken en hun toepassing. Na die week is voor Frank duidelijk dat de toepassing van filterdoeken enorm veelzijdig is. Niet alleen in de keramische industrie, die het familiebedrijf sinds 1952 als klant heeft, maar ook bij andere typen bedrijven.

“De doeken die John voorstelde, werden ook gebruikt bij beroemde firma’s zoals Wedgwood en Royal Doulton”
Frank Kruip, Limburg Filter

Sinds die 5e april blijft hij Koninklijke Mosa trouw bedienen met filterdoeken en later filterplaten. Ook verbetert Limburg Filter later de werking van een van de filterpersen, onderdeel van het zogenaamde ‘rectificeren’. “Mosa had een installatie gekocht bij een bedrijf dat gespecialiseerd was in het perfect rechtslijpen van tegels. Bij dat ‘rectificeren’ worden slijpschijven met water gekoeld. Het slijpsel vormt een slurry met hele fijne gebakken kleideeltjes”, zegt Frank. 

Mosa wilde deze deeltje en het water graag gescheiden terugwinnen, want het zijn allebei waardevolle grondstoffen. De relatief droge klei kan terug in de massa waaruit het bedrijf nieuwe tegels maakt. En het water vloeit weer terug naar de rectificeermachine. Maar de waterzuiveringsinstallatie die de rectificeerstraatleverancier heeft geleverd, bevat een filterpers die niet goed bestand is tegen de abrasieve slurry. De gebakken kleideeltjes zijn een goed schuurmiddel en de filterdoeken zijn in een mum van tijd kapot. Bovendien is de filterkoek zo nat, dat hij slecht van de doeken valt. 

"Ik werk graag met Limburg Filter. Een zuivere samenwerking met heldere oplossingen”
Martijn Meulendijks, Production Manager Sorting & Dispatching, Floortile Factory, Koninklijke Mosa bv

De installatie geeft zoveel storingen, dat Mosa uiteindelijk aan Limburg Filter vraagt het probleem op te lossen. Frank: “De oplossing lag in een filterdoek dat beter bestand is tegen schurende deeltjes. Daarbij hebben we een Leaktite-filterplaat voorgesteld, die het efficiënt droogblazen van de filterkoek mogelijk maakt. Zo valt hij makkelijker van het filterdoek en is hij beter te mengen met de kleimassa. Bovendien hebben we ervoor gezorgd dat de PLC-besturing van de filterpers is aangepast. Zo werken alle nieuwe functies volledig automatisch.”

Koninklijke Mosa is meer dan tevreden met de aanpassingen en de service die Limburg Filter biedt. “Ik werk graag met Limburg Filter”, vertelt Martijn Martijn Meulendijks, Production Manager Sorting & Dispatching in de Floortile Factory van Koninklijke Mosa. “Een zuivere samenwerking met heldere oplossingen.”