Coördinator: TNO | Aantal partners: 14 (2020) |

TNO

De waarde van afval

Sinaasappelschillen, olijvenpulp, papierslib: filtratie levert niet alleen gefilterde vloeistoffen, maar ook slib op. Vaak waardevol materiaal waarvan het zonde is als dat zomaar op de afvalberg belandt. TNO Energy Transition, onderdeel van het bekende TNO onderzoeksinstituut, heeft daarom een manier ontwikkeld om afvalslib om te zetten in nuttige restproducten: de gepatenteerde technologie TORWASH®. Naast deze technologie onderzoekt en ontwikkelt TNO innovaties die de industrie helpen te verduurzamen en CO2-neutraal te maken.

In 2019 klopt TNO bij Limburg Filter aan: of we willen helpen de slibontwatering tot filterkoek te optimaliseren. In een pilot op de RWZI Almere van het Waterschap Zuiderzeeland draaien we aan alle knoppen tot de we juiste combinatie van filterdoek en -proces gevonden hebben. De resultaten zijn zo positief, dat ze leiden tot een strategische samenwerking tussen TNO en ons bedrijf.

Na de ontwatering van de slurry wordt de filterkoek verder gedroogd en verwerkt tot pellets. Door verbranding wordt er vervolgens energie van gemaakt. Het proces is een nagenoeg gesloten kringloop. Door de optimale filtratie komt er veel schoon water vrij en heeft de vaste stof die overblijft een hoge verbrandingswaarde.

 

Inmiddels werken beide partners in het consortium F-CUBED met Europese bedrijven en kennisinstituten aan opschaling van de veelbelovende techniek. Het project wordt gesponsord door de Europese Unie en zal binnenkort als een soort reizende fabriek door Europa trekken. Uiteindelijk moet de techniek ingezet worden voor de verwerking van industriële afvalstromen.

 

De eerste stop van deze Europese tour was de Smurfit Kappa papierfabriek in Zweden. Samen met TNO heeft Limburg Filter geholpen bij het verwerken van papierslib, een afvalproduct. Papierslib wordt eerst gewassen, vervolgens geperst met behulp van onze filters en tenslotte ontwaterd, zodat er filterkoek ontstaat.

 

 

In Italië hielpen we TNO mee bij het opzetten van een soortgelijk proces voor een olijfolieproducent. Inmiddels zijn ook hier de eerste filterkoeken geproduceerd met behulp van onze filterpers. We zijn trots op de goede samenwerking met TNO en alle andere partners in het consortium.